ŽABÍ SVĚT

VŠECHNY VÁS SRDEČNĚ VÍTÁM VE SVÉM ŽABÍM SVĚTĚ

Tlamorodka

Hnědá malá žabka s oblým čenichem má zavalité tělo, hlava je krátká a široká, vystupující oči mají svislé zorničky. Svrchu je hnědá, šedočerná nebo olivová, s černými pruhy, s tmavými znaky na hřbetě a na končetinách. Hrdlo a hruď jsou špinavě bílé, břicho a spodní strana končetin žlutooranžové. Mezi prsty zadních nohou jsou široké plovací blány.

Je to nenápadný noční druh, žijící v potocích na omezeném území v nepřístupném pralese. Přes den se skrývá a v noci si hledá potravu. Vyhledává lesní bystřiny s oblázky a kameny na dně i na březích. Většinu života tráví ve vodě, dobře plave, na mělčinách číhá na hmyz a na pavouky.

Byla objevena teprve roku 1973 v jihovýchodním Queenslandu a při pozorování byl u ní zjištěn poprvé kuriózní způsob rozmnožování, s nímž se setkáme ještě u příbuzné tlamorodky větší. Samička sbírá a polyká oplozená vajíčka nebo mladé pulce, aniž by je v žaludku trávila. S největší pravděpodobností se dočasně mění jeho činnost, zejména se omezují svalové stahy a vylučování trávicích enzymů a kyseliny chlorovodíkové, které rozkládají potravu. Žaludek se tak stává tenkostěnným vakem, v němž tlamorodka odchová až 25 potomků. pulci nemají ústa a během vývinu čerpají živiny z vlastních žloutkových zásob. Po 6-7 týdnech se proměňují v malé žabky.
Na vodní hladině pak probíhá cosi jako porod. Tlamorodka stahy boků vytlačí jedno mládě do široce rozevřené tlamky a počká, až malá žabka vyleze ven, může ho prudce vyplivnout, případně, pokud se mu na svět nechce, znovu ho spolkne.


Ničení jejího životního prostředí dospělo až tak daleko, že se považuje za téměř nebo zcela vyhynulou. V posledních letech nebyla přes intenzivní snahu pozorována.


 
založeno 18.10.2006